MAN ON WIRE

Direcció: James Marsh.
Països: Regne Unit y USA.
Any: 2008.
Duració: 94 min.
Gènere: Documental.
Intervencions: Philippe Petit, Jean-Louis Blondeau, Annie Allix, Jim Moore, Mark Lewis, Jean-François Heckel, Barry Greenhouse, David Foreman, Alan Welner.
Guió: James Marsh; basat en el llibre “To reach the clouds” de Philippe Petit.
Producció: Simon Chinn.
Música: Michael Nyman y J. Ralph.
Fotografia: Igor Martinovic.
Montatge: Jinx Godfrey.
Diseny de producció: Sharon Lomofsky.
Estreno en Regne Unit: 1 Agosto 2008.
Estreno en España: 17 Abril 2009


Emoció, tensió, força i il•lusió. Són els sentiments que transmet Man on Wire, l’última pel•lícula de James Marsh, que s’ha emportat l’Óscar al millor documental. Un documental d’un esdeveniment que ha estat titllat com un dels majors crims artístics de la història del segle XX.

James Marsh narra l’apassionant història de Philipe Petit, un funambulista francès, i de la seva major bogeria : atravessar mitjançant un cable, el tros de cel que separava les torres del World Trade Center el 7 d’agost de 1974, a 400 metres d’alçada. Un desafiament a l’altura, ple concentració i fe; el qual va omplir tots els diaris de l’època.
Un film sobre un home que assegura entendre l’abisme entre la vida i la mort.

És un documental del tipus expositiu, segons la classificació que Bill Nichols fa d'aquesta forma fílmica. No obstant, no és una veu en off la que explica la proesa, sinó que són els mateixos protagonistes. La història està narrada per Philipe Petit i pels còmplices que el van ajudar desinteressadament, fascinats pel projecte del funambulista. Aquest fet fa que la narració esdevingui més propera i palpable.
A més, tot el film va acompanyat de diverses imatges espectaculars de l’arxiu de Petit, les quals il•lustren el discurs oral. Aquestes esmentades imatges deixen bocabadat a qui les veu. Transmeten sensacions úniques que l’equilibrista va experimentar en passejar per la corda fluixa aquell matí d’agost, pels que eren els edificis més alts del món.

El treball del director és fantàstic i digne d’aquest relat. Aconsegueix donar tensió i suspens al drama (per aquest motius ha estat classificada en ocasions com un thriller), tot i la coneixença del final de la història. Mitjançant flashacks, James Marsh s’endinsa a la vida del protagonista i a la preparació de le coup. Tracta el film de tal manera, que arriba a impactar fins al punt que resulta impossible apartar els ulls de la pantalla.
Una tasca ben difícil que el director assoleix amb gran èxit.

El documental de James Marsh, a més, és molt íntim. Les declaracions del mateix Philipe Petit i dels seus companys d’ “atemptat” aborden sentiments, que fan posar els pèls de punta. La preparació del gran cop, plena d’entrebancs i tensió; la passejada pels núvols de Nova York de Philipe Petit i les conseqüències d’aquesta acció; explicada pels principals actors d’aquell crim ple d’art, fan sorgir les emocions a flor de pell.

Man on wire són 94 minuts d’equilibri i vertigen d’una història real, encara que costi de creure. Sorprenent.
Sensacions extremes, por, passió i confiança, que doten el documental d’una gran altura, tanta com la que va desafiar Philipe Petit en el moment més àlgid de la seva carrera com a funambulista.

És una lliçó d’inconformisme, de perseverança i de genialitat la de Man on wire. Mostra la lluita per un somni relatada minuciosament, i la visió de quelcom insòlit i irrepetible. A més ens ensenya la importància de l’aquí i l’ara: quan s’observa a Philipe Petit enfilat a un cable plenament concentrat i desafiant a la gravetat, s’està davant de la viva imatge del Carpe Diem.

En definitiva un gran documental, una obra mestra de James Marsh que deixa entreveure que l’art més meravellós, sovint, prové d’una bogeria.

trailer: http://www.youtube.com/watch?v=c0E9vdq9-l4

0 comentarios:

Entrada más reciente Entrada antigua Inicio